Какво по-хубаво в горещините от малко следолед. Предлагам ви един чудесен вариант.
Необходими продукти:
250 гр гъсто кисело мляко
250 мл течна животинска неподсладена сметана
пудра захар на вкус
200 гр пресни боровинки
Начин на приготвяне:
Продуктите трябва да са много добре охладени.
Смесете в купа киселото мляко и сметаната.
Сложете в блендер боровинките и ги миксирайте на парченца. Изсипете ги в млечната смес.
Прибавете пудра захар на вкус и разбъркайте много добре.
Вариант 1 за машина за сладолед: Поставете сместа във фризера така, както е в купата за около 10 минути, после изсипете охладената смес в контейнера на машината за сладолед и действайте според указанията на производителя на уреда. При мен машинката замразява тази смес до гъста кремообразна текстура за 10-15 минути, след което прехвърлям сладоледа в пластмасова кутия и слагам във фризера за около 3 часа. След това, сладоледът е готов за консумация.
Вариант 2 без машина за сладолед: Сместа се слага във фризера в покрит съд (внимавайте, да използвате такъв, който няма да се пукне при замразяването), като на всеки 30-40 минути се изважда и разбърква много добре, за да не се образуват едри ледени кристали (за целта, може да се използва и миксер). Достатъчни са около 4 разбивания, после оставете сладоледа да се дозамрази.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg