Тази рецепта е специално за хората със забързано ежедневие, които винаги са заети, но все пак искат да се поглезят от време на време.
Необходими продукти за около 40 броя:
275 гр брашно
225 гр масло (стайна температура)
130 гр захар
50 гр орехи
25 гр какао
1 голямо яйце
1 ч.л канела
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
2 с.л. захар + 1/2 ч.л. канела за овалване на сладките (само ако искате да направите и захарна коричка, ако не – може да прескочите тази стъпка)
Начин на приготвяне:
Пресейте в купа брашното, какаото, канелата, бакпулвера, солта и разбъркайте.
В друга купа разбийте мекото масло, захарта и яйцето.
Натрошете орехите в хаванче. (Може да използвате и кухненски робот, но на слаба скорост и за кратко – хубаво е орехите да останат на по-големи парченца, а не на прах, за да се усещат по-добре.)
Съберете всичко в една купа и разбъркайте до получаването на меко тесто.
Увийте тестото в прозрачно домакинско фолио и пъхнете в хладилника за 1 час.
Пригответе си тава с хартия за печене. Сложете в купичка 2 с.л. захар и ½ ч.л. канела и разбъркайте. Пуснете фурната да се загрява.
Извадете тестото. Откъснете парченце и го оформете на топче с големината на малък орех. Сплескайте леко топчето върху дланта си. Притиснете го от едната страна леко в захарта с канелата и го поставете върху хартията за печене със захарта нагоре. Повторете, докато свършите тестото.
Пъхнете тавата във фурната и печете 10 минути на 180°С.
Оставете сладките за 5 минути да изстинат на тавата, после преместете на решетка или скара до пълно изстиване.
Източник: harryandlexy.com