Кой обича шоколад? Ето един много шоколадов десерт с привкус на метна и лайм.
Необходими продукти за 10 кексчета:
100 гр брашно (около 1/2 ч.ч.)
2 с.л. какао на прах
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
60 гр меко масло със стайна температура
1/4 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. прясно мляко
50 гр черен шоколад (60% какао)
1 яйце (със стайна температура)
За шоколадовата глазура:
няколко пресни листа мента
1 лайм (зелен лимон)
100 мл течна сметана (която не съдържа растителни мазнини)
50 гр черен шоколад
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 160º С. В купа смесете брашното със содата, бакпулвера, солта и какаото.
Разбийте маслото със захарта до получаването на кремообразна смес. Постепенно добавете млякото и предварително разтопения на водна баня шоколад. Накрая привавете и яйцето.
Спрете миксера и постепенно добавете брашнената смес, като внимателно разбърквате с дървена или пластмасова шпатула. Бъркайте до получаването на хомогенна смес. Включете миксера и разбийте за още 2 минути.
Разпределете сместа в силиконови формички за кексчета. Не ги пълнете повече от 2/3. Ако нямате такива, може да използвате голяма форма за кекс.
Сложете в предварително загрята фурна и печете около 30-35 минути, ако използвате малки форми и около 60 минути за голяма.
Преди да ги извадите от фурната, проверете с клечка за зъби дали са готови. Ако по клечката не остане от сместа, може да извадите. Оставете да се охладят.
През това време подгответе глазурата.
Изсипете сметаната в купа за разбиване. За да се разбие добре, трябва да е охладена. Извадете я от хладилника точно преди да започнете да я приготвяте.
Включете миксера на висока скорост и разбивайте около 10 мин. Готова е когато образува връхчета и не се разтича.
Разтопете шоколада на водна баня и го оставете леко да се охлади. Финно настържете кората на лайма. Нарежете ментовите листа на много дребно.
Смесете сметаната с леко охладения шоколад, ментовите листа и кората от лайм.
С помощта на нож за хранене намажете кексчетата с готовата глазура. Декорирайте с пресни ментови листа или настъргана кора от лайм.
Сложете готовите кексчета в хладилника за около 1 час, преди да ги сервирате.
Източник: sundaybakeclub.com