През лятото – когато настроението е ваканционно, времето е горещо и не винаги ни се иска да се въртим пред печката – винаги се харесват лесни рецепти. Тази е точно такава и има много приложения. Предястие, мезе за бяло вино или бира, плънка за сандвичи, лек обяд или вечеря - каквото си пожелаете.
Необходими продукти:
коло 500 гр пилешко месо без кост (може да е филе или обезкостено от бут
половин голяма червена пиперка (чушка)
2-3 стръка зелен лук
половин малка глава червен лук
1 с.л. ситно нарязан пресен магданоз
около 3 с.л. (с връх) майонеза (още по-добре ако е домашна)
около 1 с.л. (с връх) гъсто кисело мляко (или заквасена сметана)
1 ч.л. (с връх) дижонска горчица
сол и черен пипер на вкус
няколко маслини без костилка за украса (по желание)
Начин на приготвяне:
Сварете пилешкото месо в подсолена вода. Извадете от тенджерата и когато изстине го нарежете. Изсипете го в купа.
Нарежете пиперката (чушката) на много малки кубчета, зеления лук и червения лук на ситно и ги добавете при пилешкото. Прибавете и магданоза.
В купичка смесете майонезата, горчицата и киселото мляко. Прибавете сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте много добре.
Прибавете майонезената смес към пилешката салата. Разбъркайте добре.
Покрийте купата с фолио за свешо съхранение и оставете салатата в хладилник поне за 1 час преди консумация.
Сервирайте добре охладена. Ако ще поднасяте като предястие, можете да оформите топки с помоща на лъжица за сладолед и да ги украсите с маслинка.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg