Лятна салата за жегите.
Необходими продукти за 4 порции:
4 средно големи домата или 500 гр чери
4 патладжана
1 с.л. тахан
4 с.л. зехтин
1 с.л. балсамов оцет
4 скилидки чесън
1/2 с.л. сол
1 с.л. ситно нарязан пресен босилек
Начин на приготвяне:
Измийте и подсушете патладжаните. Застилете една средно голяма тава с хартия за печене. Наредете патладжаните в нея и я сложете по средата на фурната. Печете на 150 градуса около 40 минути. Патладжаните са готови, когато лесно могат да се набодат с вилица. Извадете ги и ги прехвърлете в съд с капак. Оставете да се охладят за около 30 минути.
През това време обелете и накълцайте чесъна. В малка купичка разбъркайте добре тахана, зехтина и балсамовия оцет. Прибавете накълцания чесън и солта.
Обелете и нарежете на кубчета патладжаните. Изсипете маринатата върху тях и разбъркайте, като внимавате да не намачкате патладжаните. Оставете в хладилника за около 30 минути.
В голям съд нарежете доматите на кубчета, прибавете маринованите патладжани и залейте с допълнително зехтин. Ако е необходимо, добавете още сол. Поръсете с нарязания босилек и сервирайте.
Източник: sundaybakeclub.com