Бързо, лесно и много вкусно!
Небходими продукти:
250 гр ориз
300 гр гъби
2 тиквички
1 морков
1 лимон
1 глава лук
1 скилидка чесън
700 мл зеленчуков бульон
150 мл бяло вино
60 мл зехтин
2 стръка риган (може и сушен от пакетче)
сол и черен пипер на вкус
За гарниране:
80 гр Грана Падано
60 гр краве масло
1/4 връзка босилек
ПЪЛНЕНИ ТИКВИЧКИ С ВАРЕНИ ЯЙЦА
Начин на приготвяне:
Морковът се настъргва, а чесънът и лукът се наситняват. Запържват се в половината зехтин, докато омекнат, без да се карамелизират. Добавя се оризът и се запържва за кратко. Налива се виното, разбърква се и щом алкохолът се изпари, се слага и наситненият риган.
Малко по малко и с непрекъснато бъркане се налива бульонът. Готви се, докато оризът стане ал денте.
Тиквичките се разполовяват и се почистват от семките. Намазва се със зехтин, посоляват се и се готвят на тиган от двете страни. След това се режат напречно на тънки ивички. Гъбите се нарязват на тънко и се слагат в останалата мазнина от тиквичките.
Оризът се смесва с тиквичките, гъбите и около 100 мл вода, овкусява се със сол и черен пипер. Прибавят се насърганото Грана Падано, маслото, наситненият босилек, насърганата лимонова кора и сокът на лимона. Разбърква се и се сервира.
Добър апетит!