Необходими продукти:
2-3 по-големи тиквички
100 гр. прошуто
100 гр. шунков колбас или шунка
1 червена чушка
2-3 с.л. пармезан
½ с.л. масло
1 яйце
перца пресен лук
сол
черен пипер
½ червен домат
за соса:
2-3 с.л. кисело мляко
стръкче копър
скилидка чесън
1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквичките на пънчета около 3 см, без да ги белите, и ги издълбайте с лъжица. Сложете средата и пънчетата да се сварят на пара или в подсолена вода за 5 мин.
Пригответе соса- сложете в кана 2-3 л. кисело мляко, стръкче копър, скилидка чесън, 2 с.л. зехтин и вътрешността на тиквичките, долейте малко от водата от варенето и пасирайте.
Разбъркайте в купа 100 гр. шунков колбас ,100 гр.прошуто, нарязани на ивички, 2 с.л. пармезан, ½ с.л. масло и едно яйце. Добавете лъжичка галета, 1 червена чушка, нарязана също на ивици, щипка черен пипер и щипка сол. С готовата плънка напълнете охладените пънчета и ги наредете в тавичка , намазана със зехтин.
Печете 10 мин. на 200 градуса в предварително загрята фурна.
Сервирайте готовите тиквички със соса и шайби червен домат. Поръсете с пармезан и нарязан пресен лук.
Източник: vremezagotvene.bg