Какво е просеник? Това е питка с царевично брашно. Вкусен и лесен за приготвяне, просеникът е една от онези рецепти от българската национална кухня, които са почти забравени и се приготвят все по-рядко. Царевичният хляб не само може да замени хляба на трапезата ви, но е и чудесна идея за бърза закуска, с която да зарадвате всички вкъщи.
Необходими продукти:
500 грама царевично брашно
200 грама пълнозърнесто брашно
600 грама кисело мляко
2 чаени лъжици хлебна сода
1 чаена чаша олио
4 яйца
1 чаена чаша натрошено сирене
40 грама краве масло
Начин на приготвяне:
Пресейте двата вида брашно в голяма купа. В друга купа разбийте яйцата, добавете олиото и отново разбийте, след което добавете и киселото мляко, в което предварително сте разбъркали хлебната сода. Малко по малко, при непрекъснато разбъркване, смесете двете смеси. Добавете и натрошеното сирене и отново разбъркайте.
Намажете голяма тава с олио или поставете в нея хартия за печене. Изсипете сместа и разпределете равномерно, след което нарежете маслото на малки кубчета и ги сложете на различни места върху тестото.
Печете просеника в представително загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути. След като питката се изпече, я извадете от фурната и я покрийте с памучна кърпа, докато изстине. Комбинирайте просеника със сирене, масло и шарена сол при сервиране.
Източник: supichka.com