Пухкави и вкусни.
Необходими продукти:
320 мл прясно мляко
3 с.л. (с връх) кисело мляко
2 с.л. зехтин
1 равна ч.л. сол
1 1/2 равна с.л. захар
1 пакетче суха мая
брашно за меко тесто
Начин на приготвяне:
Сложете в купа прясното мляко затоплено до телесна температура, киселото мляко, зехтина, захарта и солта. Разбъркайте добре.
Започнете да добавяте брашното на чаени чаши, като го пресявате със сито над "мократа" смес. Не разбърквайте веднага - пресейте две чаши брашно, добавете сухата мая и тогава разбъркайте с дървена лъжица до поемане на брашното. Продължете да добавяте пресято брашно и да бъркате, докато тестото не започне да се събира на топка около лъжицата.
Пренесете тестото на набрашнен плот и доомесете с добавяне на пресято брашно, докато не се получи меко, нелепнещо по ръцете тесто. Ударете тестото 50-тина пъти в плота.
Застелете голямата тава от фурната с хартия за печене. Оформете от тестото малки хлебчета, колкото бебешко юмруче и ги наредете в тавата на разстояние едно от друго.
Покрийте отгоре тавата с намаслено фолио за свежо съхранение или с друг лист хартия за печене и оставете хлебчетата на топло място да втасат.
Когато втасат, намажете ги само с прясно мляко или пък разбийте едно яйце + 1 с.л. вода с вилица и намажете отгоре хлебчетата, като после наръсите сусам.
Независимо с какво мажете отгоре - прясно мляко или яйце, то трябва да е със стайна температура.
Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Ако ще използвате прясна, а не суха мая, още в началото заделете предварително от млякото 100 мл, разтворете в него маята, прибавете захарта и покрийте съдинката, докато маята шупне. Когато шупне, прибавете я към течните съставки. Солта не слагайте към тях, а смесете с някоя от чашите брашно, които пресявате.
Останалите стъпки са същите.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg