Традиция е на Бъдни вечер да сложим на трапезата си постна содена питка. Питката се украсява с различни символи, за здраве и берекет, а в самата питка се слага паричка за късмет.
Необходими продукти за питката:
350 мл газирана вода
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
4 с.л. олио
1 равна ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. лимонов сок (прясно изцеден) или оцет
16 гр бакпулвер (1 пакетче)
около 600 гр пресято бяло брашно
НЕВЕРОЯТНО ВКУСЕН И АРОМАТЕН ХЛЯБ ОТ СПЕЛТА
Начин на приготвяне:
Смесете продуктите в същата последователност. Пресейте бакпулвера и го добавете в част от брашното. Добавяйте брашното постепенно към течните съставки. Омесете меко тесто, отделете малка част от него, за да направите украсата на питката. В останалата част от тестото сложете паричка, оформете на топка и поставете в тавичката, в която ще печете. Притиснете тестото, докато стигне до стените на формата. Може да сложите хартия за печене или да намажете дъното с олио и да поръсите с брашно.
Направете украсата от отделеното тесто. На питката се правят символи за здраве и берекет (слънце, кръст, житни класове, птици, грозд, къща и др.).
След като сте готови с украсата, намажете питката с малко олио и изпечете в предварително загрята фурна на 170°C, с включени горен и долен реотан, за около 40 минути. След като се изпече, извадете тавата от фурната и напръскайте питката със студена вода. Извадете я от формата и завийте в кърпа, оставете за около 15 минути, за да може да омекне добре.
Приятен апетит!