Боровинковият крамбъл се приготвя със сурови, белени бадеми, овесен флейкс, бадемова напитка и кокосово масло. За подсладител можете да ползвате по желание мед, сироп от агаве или кленов сироп.
Необходими продукти:
-350г смлени белени бадеми
- 1 ч.ч. бял овесен флейкс
- 4 с.л. Бадемово мляко
- 1/4 ч.ч. стопено, кокосово масло
- щипка сол и ванилия
- ¼ ч.ч. Мед
За топинга:
- 375 г пресни боровинки
- 1/2 ч.ч. вода
- 1/4 ч.ч. лимонов сок
- 1/4 ч.ч. мед (сироп от агаве или кленов сироп)
- 2 с.л. царевично нишесте
- кората от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. Смесете в купа всички съставки за крамбъла. Омесете с ръка, докато получите трохи. Намажете дъното на тавичка с размери 30:20 см с кокосово масло. Изсипете 2/3 от сместа и притиснете с ръка, за да заравните. Другата част запазете. Печете 15 минути на загрята фурна, до порозовяване.
Сложете продуктите за боровинковия топинг в малка касерола на котлона. След като сместа заври намалете на средна степен и изчакайте 10 минути да се редуцира и сгъсти. Разбърквайте с лъжица. След като боровинковият топинг се сгъсти го излейте върху изпечения крамбъл. Поръсете отгоре останалия суров крамбъл и печете десерта още 10 минути, до порозовяване.
Оставете да изстине напълно и охладете в хладилник поне 2 часа преди консумация.
Източник: vkusnoteka.bg