С тази портокалова марината пилето става невероятно ароматно.
Необходими продукти:
1 цяло пиле
черен пипер
сол
плик за печене
продукти за маринатата:
6 с.л. пресен портокалов сок
2 ч.л. кимион
6 скилидки чесън
100 мл зехтин
2 с.л. балсамов оцет
черен пипер
няколко люспи лют червен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Смесете всички продукти за маринатата в една купа. Чесънът се изстисква. Разбъркайте добре. Измийте цялото пиле. Посолете и поръсете с черен пипер. Сложете го в плика за печене и залейте с готовата портокалова марината. Завържете и разклатете добре, така че да се облее добре. Сложете пилето, както е в плика, в тавичка и го приберете в хладилник за 24 ч., като от време на време го разклащайте, за да се облива от всички страни.
На другия ден загрейте фурната на 200 градуса. Отворете плика и внимателно долейте 100 мл. вода. Завържете отново, направете няколко дупки по горната част на плика с игла и опечете пилето за час и 20 минути, както е в плика и в тавичка. Малко преди финала разрежете плика през средата, за да се запече леко. През това време обливайте месото със соковете.
Поднесете топло, до гарнитура от ориз, леко полят със соса от пилето.
Източник: vkusnoteka.bg