От тефтера на баба: Супа топчета


От тефтера на баба: Супа топчета
Снимка: iStock

Сигурно всички са гледали с интерес как баба чевръсто оформя топчетата за супа. В интернет има безброй рецепти за една от най-популярните супи в България, но вкусът от детството може да се постигне само с традиционна рецепта от стария тефтер.

Необходими продукти:

250 грама кайма 

70 грама ориз

1 връзка магданоз

1 голям картоф

1 голям морков

1 глава лук

1 червена чушка

сол, чубрица

олио

За застройката:

- 2 яйца

- три чаени лъжици кисело мляко

Начин на приготвяне:

Смесете каймата с малка част от ориза и една четвърт от магданоза, добавете малко олио и омесвате добре до хомогенна смес. Оформете топчета и когато са готови ги поставяте в хладилник за 30-40 минути.

Нарежете лука, моркова, чушката и картофа на дребно.

В голяма тенджера, в която ще се готви супата, задушете зеленчуците за 5 минути.

Добавете около 3 литра вода, малко олио, сол и чубрица на вкус. 

Когато заври добавете топчетата и останалата част от ориза.

Подгответе застройката като разбиете яйцата и киселото мляко в купа.

Когато топчетата започнат да изплуват на повърхността, гребнете един черпак бульон и добавете към купата със застройката. След като разбъркате добре с тънка струя и при непрекъснато бъркане добавете цялата течност от купата в тенджерата.

Намалете котлона и варете още 15 минути.

Накрая добавете останалия магданоз, нарязан на ситно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама