Сигурно всички са гледали с интерес как баба чевръсто оформя топчетата за супа. В интернет има безброй рецепти за една от най-популярните супи в България, но вкусът от детството може да се постигне само с традиционна рецепта от стария тефтер.
Необходими продукти:
250 грама кайма
70 грама ориз
1 връзка магданоз
1 голям картоф
1 голям морков
1 глава лук
1 червена чушка
сол, чубрица
олио
За застройката:
- 2 яйца
- три чаени лъжици кисело мляко
Начин на приготвяне:
Смесете каймата с малка част от ориза и една четвърт от магданоза, добавете малко олио и омесвате добре до хомогенна смес. Оформете топчета и когато са готови ги поставяте в хладилник за 30-40 минути.
Нарежете лука, моркова, чушката и картофа на дребно.
В голяма тенджера, в която ще се готви супата, задушете зеленчуците за 5 минути.
Добавете около 3 литра вода, малко олио, сол и чубрица на вкус.
Когато заври добавете топчетата и останалата част от ориза.
Подгответе застройката като разбиете яйцата и киселото мляко в купа.
Когато топчетата започнат да изплуват на повърхността, гребнете един черпак бульон и добавете към купата със застройката. След като разбъркате добре с тънка струя и при непрекъснато бъркане добавете цялата течност от купата в тенджерата.
Намалете котлона и варете още 15 минути.
Накрая добавете останалия магданоз, нарязан на ситно.