От тефтера на баба: Супа топчета


От тефтера на баба: Супа топчета
Снимка: iStock

Сигурно всички са гледали с интерес как баба чевръсто оформя топчетата за супа. В интернет има безброй рецепти за една от най-популярните супи в България, но вкусът от детството може да се постигне само с традиционна рецепта от стария тефтер.

Необходими продукти:

250 грама кайма 

70 грама ориз

1 връзка магданоз

1 голям картоф

1 голям морков

1 глава лук

1 червена чушка

сол, чубрица

олио

За застройката:

- 2 яйца

- три чаени лъжици кисело мляко

Начин на приготвяне:

Смесете каймата с малка част от ориза и една четвърт от магданоза, добавете малко олио и омесвате добре до хомогенна смес. Оформете топчета и когато са готови ги поставяте в хладилник за 30-40 минути.

Нарежете лука, моркова, чушката и картофа на дребно.

В голяма тенджера, в която ще се готви супата, задушете зеленчуците за 5 минути.

Добавете около 3 литра вода, малко олио, сол и чубрица на вкус. 

Когато заври добавете топчетата и останалата част от ориза.

Подгответе застройката като разбиете яйцата и киселото мляко в купа.

Когато топчетата започнат да изплуват на повърхността, гребнете един черпак бульон и добавете към купата със застройката. След като разбъркате добре с тънка струя и при непрекъснато бъркане добавете цялата течност от купата в тенджерата.

Намалете котлона и варете още 15 минути.

Накрая добавете останалия магданоз, нарязан на ситно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама