Шарената сол е толкова традиционна за българската трапеза, колкото босилекът за италианската! Тя присъства във всеки дом, а мнозина са били отгледани с филии, намазани с масло и обилно поръсени именно с шарена сол. Ето как да си направите своя собствена по стара българска рецепта.
Вижте още: Зимнина от тефтера на баба: Рецепта за кисели краставички
Необходими продукти за шарена сол:
1 с.л. смлян сух сминдух
2 с.л. смляна суха чубрица
1 с.л. сладък червен пипер
фино царевично брашно
1 с.л. сух риган
1 ч.л. мащерка
сол
Всички съставки се смилат фино с помощта на мелачка. Разбира се, шарената сол може да се приготви и без допълнително сол, ако ще се използва върху сирена и други по-солени ястия.