Всеки кулинар знае, че подправките са в състояние да превърнат една безлична храната в истински шедьовър. Тънкостта е в умението и познанието им.
В добавка към всичко това, подправките са и особено полезни за здравето. Хора, които консумират мазна храна и въглехидрати с добавени подправки, имат значително намалени възпаленията в организма,
ИСКАТЕ ЗДРАВОСЛОВНА ЗАКУСКА? ЕТО НЯКОЛКО ПРЕДЛОЖЕНИЯ
Подправките, оказващи този ефект са: магданоз, дафинов лист, черен пипер, кориандър, джинджифил, риган, босилек, кимион, червен пипер, канела, розмарин, куркума.
Това е заключение от проучване сред хора от 40 до 65 г. с наднормено тегло или затлъстяване, и риск от сърдечносъдови заболявания, които са включили 6 г, 2 г и 0 г от посочените подправки към храната си. Резултатите от въздействието им е проследен с отчитане на маркери за възпаление в кръвта.
Заключението на учените е, че количеството на възпалителни цитокини значително намалява, след консумация на храна с 6 г подправки. Тези резултати са по-добри от групата, консумирала само по 2 г подправки или никакви.