Тефтерите с рецепти на нашите баби изобилстват от вкусни и прости ястия, които обаче остават неповторим спомен. Днес ще ви дадем идея за една страхотна ароматна манджа с много сезонни зеленчуци - патладжан, чушка, домат, лук, магданоз и риган.
Необходими продукти:
2 броя патладжани
2 броя червени чушки
1 глава лук
4 скилидки чесън
1 консерва белени домати на кубчета
връзка пресен магданоз
1 ч.л. сух риган
черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
1 и 1/4 ч.л. сол
30 мл олио
Начин на приготвяне:
Почистете зеленчуците. Обелете патладжана на ивици, за да не се разпадне и го нарежете на кубчета. Нарежете чушката на парченца, а лука на полумесеци.
Задушете лука в олиото в тенджера, с малко вода. Добавете кубчетата патладжан и червена чушка. Поръсете със сол. Запържете ги без да добавяте повече вода за кратко на силен огън, като непрекъснато бъркате. Когато поомекнат, добавете подправките и скилидките чесън, нарязани на филийки и намалете леко котлона. Последни добавете доматите на кубчета. Разбъркайте и намалете котлона на среден огън, докато течността от тях поизври.
Поръсете с пресен магданоз, нарязан на ситно. Ястието е вкусно, както топло, така и студено, поднесено с малко натрошено сирене.