Надипленото чесново хлебче с подправки може да бъде описано още и като маслено хлебче поради голямото количество масло, с което се приготвя.
Необходими продукти:
1/2 кубче прясна мая
600 грама брашно
2 яйца
1 чаена чаша прясно мляко
80 грама краве масло
1 супена лъжица захар
1 1/2 чаена лъжица сол
3 скилидки чесън
1/2 чаена лъжица босилек
1/2 чаена лъжица риган
Начин на приготвяне:
Загрявате прясното мляко до температура, при която можете спокойно да държите потопен пръст в него. Добавяте захарта, ½ чаена лъжица сол, 2 супени лъжици от брашното и прясната мая към млякото, разбърквате и оставяте на страна, докато маята шупне.
Разбийте яйцата заедно с 1 супена лъжица от разтопеното на водна баня масло. След това замесете тестото от пресятото брашно, към което сте добавили сместа с маята и разбитите яйца. Месете до получаване на гладко тесто. Намажете го с мазнина, сложете в купа и покрийте с кърпа. Оставете тестото да втаса, докато удвои обема си.
Докато тестото втасва, счукайте чесъна с 1 чаена лъжица сол и заедно с подправките го добавете към останалото разтопено краве масло. Намажете с олио или масло правоъгълна форма за кекс. Втасалото тесто разточете върху набрашнен плот на правоъгълен блат с дебелина около 1 см, блатът разрежете на квадрати.
Всеки квадрат намажете обилно със сместа с чесън от двете страни, сгъвате го на две и така нареждате един до друг сгънатите квадрати във формата за печене. Поставяте вече оформения хляб в загрята на 50 градуса фурна, за да втаса за около 20 минути. След това увеличавате фурната на 180 градуса и печете за около 30 минути, докато надипленото чесново хлебче с подправки придобие апетитен златист цвят.
Източник: supichka.com