Сега е сезонът на киселото зеле, затова ви предлагаме да си направите вкусен зелник с него.
Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. хладка вода
1 щипка сол
1 с.л. оцет
за плънката:
1 малка кисела зелка
1 к.ч. олио
масло за намазване на корите
Начин на приготвяне:
Замествате меко тесто от водата, солта, оцета и брашното. Омесвате тестото добре, разделяте го на 12 части, покривате ги с влажна кърпа и ги оставяте да престоят половин час на топло. После от всяко топче разточвате по една тънка кора. Разрязвате всяка кора на четири и последователно запичате леко всяко парче върху затопления котлон.
Отделно нарязвате зелката на ситно и я запържвате в сгорещената мазнина.
В намаслена тавичка разстилате част от препечените кори. Поръсвате отгоре с разтопено масло и разстилате част от плънката. После слагате отново кори, поръсвате с масло и разстилате плънка. Повтаряте така, докато свършат продуктите.
Най-горе покривате с кори. Поръсвате обилно с останалата мазнина и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 30-40 минути.