Необходими продукти:
400 г миди
2 моркова
1/2 консерва грах
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 ч.ч. бял ориз
200 мл бяло вино
50 г краве масло
пармезан
магданоз
сол
черен пипер
куркума
Вижте още: Кюфтенца от риба тон
Начин на приготвяне:
Предварително сварете мидите. След като са готови, ги извадете от черупките и ги сложете в купа.
На котлона поставете дълбок тиган или тенджера (трябва да има капак). В него сложете маслото да загрее. През това време обелете и нарежете лука на ситно, а чесъна може и да бъде смачкан с вилица. Изсипете ги във вече загрялото масло да се запържат. След като лукът омекне, добавете ориза и го запържете за кратко. След като поеме маслото, изсипете и бялото вино.
Поставете капак и оставете да къкри, като през това време нарежете морковите и магданоза. Изсипете ги вътре и добавете 1 ч.ч. вода. Сложете подправките.
Оризът трябва да е почти готов, преди да се добави грахът. Количеството вода е относително. Когато е почти готов, сложете граха и бъркайте. Мидите добавете чак когато водата е почти извряла.
Ризотото се сервира топло, като отгоре се настъргва пармезан.