Днешната рецепта от нашата приятелка Даниела Динева е вдъхновена от есента - вкус ба сладка тиква, елегантно съчетан с канела, кардамом и карамфил.
Необходими продукти:
за мъфините:
3 яйца
100 г захар
60 г масло
250 г изпечена и пюрирана тиква (тиквено пюре)
180 г брашно
10 г бакпулвер
½ ч.л. джинджифил
½ ч.л. канела
за глазурата:
50 г разтопено масло
100 г крема сирене
30 г пудра захар
20-30 мл мляко
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта с миксер или телена бъркалка.
Разтопяваме маслото на котлона, прибавяме тиквеното пюре към яйчената смес, добавяме маслото и разбъркваме. Към брашното прибавяме сухите подправки – бакпулвера, джинджифила, канелата и пресяваме. Добавяме брашното към сместа, разбъркваме и изписваме във формичките за мъфини, които сме намаслили предварително. Печем на 180 С за 22-25 минути. Изваждаме от фурната да се охладят.
За да направим глазурата:
Разтопяваме маслото, прибавяме крема сиренето, пудрата захар и малко мляко. Разбъркваме с телена бъркалка, за да преценим гъстота на консистенцията. Изрязваме дъното на мъфинчетата, така че да няма издутини, слагаме малко от глазурата и ги слепваме 2 по 2. Отгоре декорираме с глазура и пръчка канела.