Продължаваме с рецептите за козунаци, като този път нашата приятелка Даниела Динева от cooks-and-bakes.com споделя как се прави козуначено руло с шоколад.
Необходими продукти за 2 броя рула:
1 кг брашно за козунаци или ползвайте тип 500
3 яйца размер L
200 г бяла захар
200 мл прясно мляко
160 мл разтопено краве масло
30 г жива мая
щипка сол
1 пакетче ванилия или ванилова захар
кората от един био лимон или лимонови корички
50 мл бадемов ликьор
200 г течен шоколад или шипков мармалад
шепа стафиди и сушени кайсии общи 100 г, предварително накиснати в ром или ликьор
1 жълтък за намазване
кристална захар за поръсване
филирани бадеми за поръсване
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в 50 мл хладка вода, добавете 1 ч.л. от захарта, щипка брашно и оставете да шупне.
В купа смесете 300 г от брашното, шупналата мая, солта и затопленото прясно мляко. Замесете тесто и го оставете да втаса, докато удвои обема си – около 30- 40 минути. Това е първото втасване на тестото.
Измийте лимона добре и настържете кората му. Разбийте яйцата със захарта, добавете корите от лимона, ванилията и бадемовия ликьор.
Към втасалото тесто добавете яйчената смес, останалото брашно и разтопеното масло. Замесете меко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите. Разбъркайте в платенатерен миксер или на ръка.
Поставете готовото тесто в купа, покрийте го с фолио за свежо съхранение и отгоре с кухненска кърпа, оставете да втаса за около 2 часа на топло.
Когато е удвоило обема си, го разделете на две части и ги разточете на две правоъгълни кори. След това ги намажете с течен шоколад или мармалада, отгоре поръсете със стафидите и кайсиите.
Навийте на рула, разрежете ги на две по дължина, не съвсем до края. След това сплетете двете части на едно руло и го завийте. Подпъхнете крайчетата отдолната страна, за да не надигат. Поставете го в тава, застлана с хартия за печене и оставете да втаса повторно. Това е третото втасване, ще са ви нужни около 1 час и 30 минути.
Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Намажете рулото с разбит жълтък, поръсете го с филирани бадеми и захар. Покрийте го с алуминиево фолио, за да не изгори отгоре. Поставете тавата на долната решетка. Печете го 10 минути в силна фурна. След това намалете на 180 градуса и изпечете до готовност - 40-45 минути. Последните 10 минути преди да извадите, махнете фолиото и оставете да се запече добре.