Тази рецепта ще ви стане любима.
Необходими продукти:
1 кг кайма
1/2 кг картофи
1 глава лук
2 домата (500 мл доматен сок)
5 стръка магданоз
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. джоджен
сол на вкус
1 с.л. олио
За заливката:
2 яйца
200 гр кисело мляко
1 щипка сода
1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Картофите (1/2 кг) се измиват, обелват и нарязват на малки кубчета. Лукът (1 глава) се нарязва на ситни кубчета и се задушава в олиото (1 с.л.) до омекване. Прибавя се каймата и се пържи 5-6 минути, докато се позлати, като периодично се разбърква. Накрая се прибавят настърганите домати, ситно нарязаният пресен магданоз (5 стръка) и подправките. Оставя се да къкри още няколко минути.
УНИКАЛНО ВКУСНА ЛАЗАНЯ ОТ ТИКВИЧКИ
Сместа от запържената кайма се прибавя към картофите и всичко се изсипва в тавичка. Залива се с вода почти до нивото на картофите и се поставя във фурна. Пече се на 180 градуса, до извирането на течността, около 40 минути.
Приготвя се заливка, като за целта се разбиват яйцата, киселото мляко, содата и солта. В края на готвенето, мусаката се залива със застройката и се връща във фурната за още 10-15 минути. Трябва да се внимава, за да не загори "капакът" на мусаката, а да стане златист, пухкав и апетитен.