Най-сочната къпана баница с късмети за Коледа


Най-сочната къпана баница с късмети за Коледа
Снимка: iStock

Къпаната баница е истинска наслада за сетивата. Тя е по-мека и по-сочна от класическия вариант. Може да я приготвите с готови кори, както и с направени от вас.

Ако се спрете на първия вариант, изберете специални кори за къпана баница. Някои от тях предварително се накисват за няколко минутки във вода, към която е необходимо да прибавите щипка сода бикарбонат.

Ще се спрем на втория вариант - къпана баница със собственоръчно приготвени кори. Ето какви са необходимите продукти за изпълнението на тази рецепта.

За корите:

половин кг брашно (възможно е тестото да поеме и повече)

3 яйца

1 чаена чаша вода

щипка сол

1 супена лъжица оцет

За плънката:

300 грама сирене

3 яйца

Отделно за намазването на баницата ще са ви необходими 50 грама краве масло и 3 лъжици олио.

Начин на приготвяне:

От продуктите за приготвяне на корите замесете меко тесто. Оставете го за 10 минути да си "почине".

През това време се заемете с приготвяне на плънката - натрошете сиренето и прибавете яйцата към него.

Намажете с олио дъното на тавата, в която ще печете баницата.

Разделете тестото на 10 равни части и от всяка от тях пригответе по една кора.

Сложете 5 чаши вода в широка тенджера и изчакайте водата да заври.

Сложете едната кора във врящата вода и след 30-40 секунди я извадете с помощта на решетъчна лъжица. Веднага потопете кората в студена вода и след няколко секунди я извадете от там.

Поставете "изкъпаната" кора в намаслената тава. Поръсете с няколко капки олио и нанесете част от плънката.

Повторете процедурата и с останалите кори.

Върху последната кора сложете маслото.

Печете баницата за около 30-35 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Добър апетит!

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама