Къпаната баница е истинска наслада за сетивата. Тя е по-мека и по-сочна от класическия вариант. Може да я приготвите с готови кори, както и с направени от вас.
Ако се спрете на първия вариант, изберете специални кори за къпана баница. Някои от тях предварително се накисват за няколко минутки във вода, към която е необходимо да прибавите щипка сода бикарбонат.
Ще се спрем на втория вариант - къпана баница със собственоръчно приготвени кори. Ето какви са необходимите продукти за изпълнението на тази рецепта.
За корите:
половин кг брашно (възможно е тестото да поеме и повече)
3 яйца
1 чаена чаша вода
щипка сол
1 супена лъжица оцет
За плънката:
300 грама сирене
3 яйца
Отделно за намазването на баницата ще са ви необходими 50 грама краве масло и 3 лъжици олио.
Начин на приготвяне:
От продуктите за приготвяне на корите замесете меко тесто. Оставете го за 10 минути да си "почине".
През това време се заемете с приготвяне на плънката - натрошете сиренето и прибавете яйцата към него.
Намажете с олио дъното на тавата, в която ще печете баницата.
Разделете тестото на 10 равни части и от всяка от тях пригответе по една кора.
Сложете 5 чаши вода в широка тенджера и изчакайте водата да заври.
Сложете едната кора във врящата вода и след 30-40 секунди я извадете с помощта на решетъчна лъжица. Веднага потопете кората в студена вода и след няколко секунди я извадете от там.
Поставете "изкъпаната" кора в намаслената тава. Поръсете с няколко капки олио и нанесете част от плънката.
Повторете процедурата и с останалите кори.
Върху последната кора сложете маслото.
Печете баницата за около 30-35 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Добър апетит!