Ако искате да изненадате семейството си със сочна домашна торта, но мислите, че няма да се справите, тази рецепта е точно за вас. Дори и да не сте изявен кулинар, ще се представите отлично.
Ето какви са необходимите съставки за шоколадовата торта с кефир:
За блата:
200 мл кефир
1 ч.ч. захар
2 яйца
2 с.л. масло
3-7 с.л. течен шоколад (точното количество зависи от вкусовите ви предпочитания)
1 ч.л. бакпулвер
2 ч.ч. пресято брашно
Вижте още: Уникално лесна запеканка с броколи, карфиол и зелен фасул
За крема:
400 гр. заквасена сметана
1 ч.ч. захар
200 г масло
по избор: ядки, шоколадов чипс, какао, натрошени бисквити, кокосови стърготини (за поръсване)
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата, маслото и кефира до получаването на гладка смес. Смесете брашното, бакпулвера и захарта в друга купа. Разбъркайте сместа. Прибавете сухия микс към сместа с кефира и яйцата. Прибавете течния шоколад. Разбъркайте до получаване на еднородна смес.
Загрейте фурната на 170-200 градуса. Намажете формата за печене с масло. Изсипете сместа. Печете петдесет минути.
Изчакайте готовия блат да се охлади. След това го разрежете напречно на две парчета.
Заемете се с приготвянето на крема. Разбийте маслото, което е на стайна температура, със захарта. Постепенно добавете заквасената сметана.
Сложете единия блат в плоска чиния. Намажете го отгоре и отстрани с тънък пласт от крема. Добавете втория блат и повторете процедурата. Украсете по желание - поръсете с какао, натрошени бисквити, ядки, кокосови стърготини.
Оставете готовата торта за 5-9 часа в хладилник.