Макар че хората имат различни предпочитания, когато става въпрос за храна, то всички ни обединява любовта към лютеницата. Няма човек, който би отказал една филийка с лютеница, поръсена със сирене.
Вижте още: Това мезе е хит: Пържени лучени кръгчета
Необходими продукти за домашна лютеница:
3 кг домати
2 кг червени чушки
600 г моркови
1 кг патладжани
3 глави кромид лук
4 скилидки чесън
1/3 ч.ч оцет
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
около 3 големи с.л. сол
черен пипер - на вкус (млян)
1 с.л. пушен червен пипер
връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Патладжанът се обелва, нарязва на парчета, осолява се и се оставя да престои, за да се премахне горчивината.
През това време се приготвят и останалите зеленчуци. Чушките се изтърбушват, почистват се от семките и също се нарязват на парчета.
Доматите и морковите също се нарязват на големи парчета. Всички зеленчуци се объркват и изсипват в голяма тава.
Поливат се олиото, оцета, посипват се със солта и захарта. Пекат се три часа в умерена фурна, като от време на време се разбъркват. В края на печенето добавяме и червения пушен пипер.
След като са изпечени зеленчуците оставяме да изстинат за около 10 минути и овкусяваме с черния пипер и нарязания магданоз. Пасира се с пасатор до желаната консистенция.