Мързелива лютеница от тефтера на баба


Мързелива лютеница от тефтера на баба
Снимка: iStock

Макар че хората имат различни предпочитания, когато става въпрос за храна, то всички ни обединява любовта към лютеницата. Няма човек, който би отказал една филийка с лютеница, поръсена със сирене.

Вижте още: Това мезе е хит: Пържени лучени кръгчета 

Необходими продукти за домашна лютеница:

3 кг домати

2 кг червени чушки

600 г моркови

1 кг патладжани

3 глави кромид лук

4 скилидки чесън

1/3 ч.ч оцет

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. олио

около 3 големи с.л. сол

черен пипер - на вкус (млян)

1 с.л. пушен червен пипер

връзка магданоз

Начин на приготвяне:

Патладжанът се обелва, нарязва на парчета, осолява се и се оставя да престои, за да се премахне горчивината.

През това време се приготвят и останалите зеленчуци. Чушките се изтърбушват, почистват се от семките и също се нарязват на парчета.

Доматите и морковите също се нарязват на големи парчета. Всички зеленчуци се объркват и изсипват в голяма тава.

Поливат се олиото, оцета, посипват се със солта и захарта. Пекат се три часа в умерена фурна, като от време на време се разбъркват. В края на печенето добавяме и червения пушен пипер.

След като са изпечени зеленчуците оставяме да изстинат за около 10 минути и овкусяваме с черния пипер и нарязания магданоз. Пасира се с пасатор до желаната консистенция.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама