Обичаме вкуса на домашна лютеница, особено когато е направена от баба. Но тъй като се намираме в града и не може да извадим казана на двора, ще ви покажем един мързелив вариант. Ще ви отнеме едва 45 минути, а вкусът определено ще ви изненада приятно.
Необходими продукти за 3 бурканчета:
2 средно големи патладжана
100 гр сушени чушки
100 гр сушени домати
50 гр тахан от слънчогледови семки или 50 гр предварително накиснати слънчогледови семки
1 с.л. кафява захар
сол на вкус
1 ч.л. пушен червен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете патладжаните на филийки и ги накиснете във вода за 30 минути.
Накиснете сушените чушки и домати във вряла вода за 30 минути.
Измийте патладжаните и ги изпечете на 150 градуса в предварително загрята фурна за около 30 минути или докато омекна.
С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот пасирайте омекналите и отцедени от излишната вода чушки и домати, изпечените патладжани, тахана, захарта, солта и червения пипер до постигане на желаната хомогенност.
Сервирайте лютеницата върху крекер или просто като разядка.
Източник: foodieboulevard.com