Предлагаме ви да си направите тази питка за празничната трапеза на Гергьовден.
Необходими продукти:
3 яйца (единият жълтък е за намазване)
350 мл прясно мляко
3 с.л. кисело мляко
7 г суха мая
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
5 с.л. олио
1 кг брашно
масло - за намазване
100 г сирене
сусам - за поръсване
Вижте още: Спанак с яйца по оригинална рецепта
Начин на приготвяне:
От изброените продукти замесете хубаво средно меко тесто, покрийте и оставете да втаса. Разделете го на 4 еднакви топки и една по голяма, от която ще се оформи центърът на погачата.
Разточете 4 еднакво големи обли кори, намажете с масло и редете една върху друга, без последната. Разрежете ги на 16 части, всеки триъгълник разрежете по средата и промушете острия връх отгоре на долу - 2 пъти. Всяко листо завийте на руло, така се получават частите, които са външната част на погачата. Подредете ги по края на тавата, ако ви останат, и не се съберат, ги използвайте за центъра.
Другата част от тесто разточете на голяма кора, намажете с масло и поръсете със сирене. Изрежете крайчетата и навийте на руло, нарежете на дебели рулца, които подредете в центъра на тавата. Останалите парчета поставете отгоре, а от крайчетата оформете розичка или малко рулце.
Оставете погачата да втаса, след което намажете с жълтък и поръсете със сусам. Печете в загрята фурна за около 40 минути на 160 градуса.
След изваждане намажете готовата погача с масло.