Една от най-любимите ни комбинации - шоколад с банани.
Продукти за блатовете (форма с диаметър 20 см):
150 гр брашно
135 гр захар
100 гр шоколадов кувертюр (минимум 60% какао)
85 гр масло (стайна температура)
5 яйца
1/4 ч.л. сол
Продукти за крема:
600 гр сладкарска сметана
250 гр маскарпоне
200 гр бял шоколадов кувертюр
25 гр захар
2 пакетчета стабилизатор за сметана
Продукти за декорация:
50 гр черен шоколад
40 мл сладкарска сметана
20 гр смляно кашу
20 гр бял шоколад
2 банана
Ще ви трябват още:
4 тавички за печене на блатовете, кухненска хартия, ножица, масло за мазане на стените на формите, метален пръстен/ринг за торта
Начин на приготвяне:
Разтопете кувертюра на водна баня или в микровълнова.
Разделете белтъците от жълтъците.
Сложете маслото в купа. Добавете захарта и разбийте с миксер до получаването на светъл пухкав крем. Добавете жълтъците към крема. Разбъркайте. Добавете шоколада и брашното и разбъркайте.
Сложете солта в белтъците и разбийте с миксера на сняг. Добавете белтъците на два пъти към останалата смес като бъркате с лъжица или с шпатула.
Пуснете фурната да се загрява на 180°С.
Намажете с масло стените на формите за печене. Покрийте дъната им с хартия за печене. Разделете сместа по равно в четирите тавички и ги пъхнете да се пекат за около 20-25 минути. Извадете и оставете да изстинат напълно преди да ги извадите от формите.
Разтопете белия кувертюр на водна баня.
Разбийте сметаната заедно със стабилизатора на сняг.
В друга купа сложете маскарпонето. Добавете към него разтопения кувертюр и захарта, и разбъркайте с миксер. Добавете сметаната и разбъркайте с лъжица/шпатула до пълно смесване. Отделете няколко супени лъжици от крема за украса на тортата.
Сипете в купичка/чаша 3 с.л. топла вода и 2 с.л. мед и разбъркайте до разварянето на меда.
Обелете бананите и ги нарежете на тънки филийки.
Сложете един блат на поставката/чинията за торта. Полейте го с 1/3 от медената вода. Наредете филийките банан отгоре. Сложете ринга за торта около блата и затегнете като оставите 2-3 мм разстояние от стената.
Сипете 1/4 от белия крем върху блата и го разпределете гладко върху цялата повърхност и така, че да запълни празното пространство между блата и стената на формата. Повторете и с останалите 3 блата, като последния трябва да остане сух (без да го поливате с медена вода) и не редите банани отгоре, а само крем.
Направете украса от предварително заделения настрана крем – това може да е кръг, както на снимките или шприцовани една до друга "розички". Пъхнете тортата в хладилника за поне 3 часа.
Сипете 40 мл сметана в малка купичка на водна баня. Натрошете 50 гр. черен шоколад и оставете да се разтопи. Разбъркайте до напълно смесване. Оставете настрана за 5 минути да се охлади.
Извадете тортата от хладилника и изсипете шоколадовия ганаш в оформения от крема кръг. Натрошете на ситно кашуто и настържете белия шоколад. Поръсете и с двете тортата, и пъхнете за още един час в хладилника.
Източник: harryandlexy.com