Суджукът е едно от предпочитаните мезета не само за бира, а и за червено вино, а както знаем в празничния сезон то се лее "с лека ръка". Затова най-добре е да запретнете ръкави и да си спретнете този домашен деликатес, с който ще впечатлите семейството и приятелите си.
Необходими продукти:
1кг свинско месо (от бут или врат)
500 гр сланина
почистени свински черва
5-6 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. кимион
1 стрък праз (по желание)
Начин на приготвяне:
Започнете с рязането на месото и сланината на кубчета. След това ги сложете в отделни съдове за 2-3 часа да си починат и отцедят. Добавете солта, подправките и праз лука, нарязан на ситно. Разбъркайте всичко и оставете на хладно място за 24 часа. На другия ден започнете да пълните месото в червата, предварително накиснати в хладка вода. Завържете от едната страна и пълнете плътно. Когато сте готови, надупчете с игла, за да се отстрани събралия се въздух. Закачете на сухо и проветриво място и дръжте между 15 и 40 дни.