Лесна домашна погача за специални поводи


Лесна домашна погача за специални поводи
Снимка: iStock

Вижте как сами да си приготвите пухкава погача за някой специален повод (или пък без повод).

Необходими продукти:

30 г мая

1 ч.ч. прясно мляко

1 ч.ч. хладка вода

1 с.л. сол

3 с.л. захар

800 г брашно

4 с.л. олио

3 яйца без 1 жълтък

олио - за намазване

краве масло - за намазване

сусам - за поръсване

Вижте още: Сочни бабини кюфтета с тайна съставка

Начин на приготвяне: 

В 100 мл хладка вода натрошете маята с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и оставете да бухне. Сипете в средата на брашното, добавете прясно мляко, да НЕ е е студено, останалата вода, сол, още 2 с.л. захар, олио и яйцата, като отделите 1 жълтък за намазване отгоре.

Замесете средно меко тесто и оставете 40 минути да втаса, покрито с фолио. От тестото  отделете 12 равни части и оформете топчета, които наредете по края на тавата върху хартия за печене.

Отделете едно топче за средата с големина на ябълка. Останалото тесто разделете на 3 равни части и едно малко парче тесто за топченца.

Разточете кръгли кори, като всяка намазвате с олио, нареждате една върху друга и нарязвате на 6 триъгълника с разрез през средата. Връхчето промушете през разреза два пъти, а в широката част краищата подгънете отдолу. Наредете ги край топчето в средата.

Отделения жълтък разбъркайте с 1 с.л. прясно мляко и 1 с.л. олио и с четка намажете питката.

Оформете 6 топчета и оваляйте в микс от семена. В средата на всяко листенце в разреза поставете по едно топче и поръсете със сусам.

Печете в загрята фурна 170 градуса за 55 минути, като към края покрийте с алуминиево фолио, за да запази хубав цвят. Извадете върху решетка да се охлади и намажете с краве масло.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама