Вижте как сами да си приготвите пухкава погача за някой специален повод (или пък без повод).
Необходими продукти:
30 г мая
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. хладка вода
1 с.л. сол
3 с.л. захар
800 г брашно
4 с.л. олио
3 яйца без 1 жълтък
олио - за намазване
краве масло - за намазване
сусам - за поръсване
Вижте още: Сочни бабини кюфтета с тайна съставка
Начин на приготвяне:
В 100 мл хладка вода натрошете маята с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и оставете да бухне. Сипете в средата на брашното, добавете прясно мляко, да НЕ е е студено, останалата вода, сол, още 2 с.л. захар, олио и яйцата, като отделите 1 жълтък за намазване отгоре.
Замесете средно меко тесто и оставете 40 минути да втаса, покрито с фолио. От тестото отделете 12 равни части и оформете топчета, които наредете по края на тавата върху хартия за печене.
Отделете едно топче за средата с големина на ябълка. Останалото тесто разделете на 3 равни части и едно малко парче тесто за топченца.
Разточете кръгли кори, като всяка намазвате с олио, нареждате една върху друга и нарязвате на 6 триъгълника с разрез през средата. Връхчето промушете през разреза два пъти, а в широката част краищата подгънете отдолу. Наредете ги край топчето в средата.
Отделения жълтък разбъркайте с 1 с.л. прясно мляко и 1 с.л. олио и с четка намажете питката.
Оформете 6 топчета и оваляйте в микс от семена. В средата на всяко листенце в разреза поставете по едно топче и поръсете със сусам.
Печете в загрята фурна 170 градуса за 55 минути, като към края покрийте с алуминиево фолио, за да запази хубав цвят. Извадете върху решетка да се охлади и намажете с краве масло.