И апетитката, и лютеницата, и лютиката се приготвят по различни рецепти. Тази рецепта не е люта и е подходяща за всеки вкус - лесна и достъпна. А резултатът - прекрасна разядка и компания за ракийка през зимата.
Необходими продукти:
2 кг домати
1 кг чушки
1 глава чесън
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша олио
1 чаена чаша оцет
3 супени лъжици сол
1/2 чаена лъжица черен пипер
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за апетитка е подготовката на доматите и на чушките. Доматите се смилат на фино пюре с кухненски робот или блендер, полученото пюре се прецежда през едра цедка, за да се отделят семената и се слага в тенджера на котлона да ври, за да се сгъсти. Междувременно се изпичат и обелват чушките и се накъсват на ивици.
В тенджера се изсипват олиото, оцета, захарта и солта и след като смета заври в нея се изсипват накъсаните изпечени чушки, варят се в сместа около 5 минути. След това към сместа за апетитката се добавя и сгъстеното доматено пюре, както и нарязания на ситно магданоз и обелените и нарязани скилидки чесън.
Апетитката пълните в бурканчета, затваряте и стерилизирате като варите около 5-10 минути.
Източник: supichka.com