Необходими продукти за 12 средно големи кюфтета:
150 гр жълта леща (половин чаена чаша)
100 гр ориз
2 с.л. сварен амарант (по желание)
1–2 с.л. тахан (може да бъде заменен с олио или зехтин)
1 ч.л. ситно настърган пресен джинджифил или счукан чесън
4 с.л. овесени трици
½ ч.л. сол
½ ч.л. куркума
½ ч.л. къри
може да се добави сумам и малко смлян кимион
зехтин или олио
Начин на приготвяне:
Предварително накиснете лещата за около 30 минути. През това време измийте ориза със студена вода и го сложете да се вари на бавен огън. Пропорцията на водата е 2 порции вода към една ориз. Варете докато се изпари водата. Ако видите че започва да се разварява много, го дръпнете по-рано. Изцедете водата и го оставете да изстине.
Сложете лещата да се вари на слаб огън в малко вода. Водата трябва да покрива лещата. Жълтата леща е много крехка и се разварява за минути. За окoло 10 минути е готова. Свалете от огъня и прецедете.
В купа се смесват лещата и оризът, добавят се всички останали съставки и се омесва хубава гъста смес.
Застелете с хартия за печене плитка тава. С ръце оформете кюфтетата. Сместа е лепкава и от време на време намокряйте ръцете си, за да може да ги оформите по-лесно. Ако разполагате с лъжица за сладолед, я използвайте – така ще оформите кюфтета по-лесно и ще са с еднаква форма. Готовите кюфтета намажете със зехтин и сложете да се пекат на 180 градуса Целзий по средата на фурната – в режим с обдухване или да пече отдолу и отгоре. Печете докато се зачервят.
Готовите кюфтета може да сервирате като бургери. Разрежете хлебчетата на две. Всяка половина намажете с малко тахан, сложете малко зелена салата, кюфте, пожелание гарнирайте с резен авокадо, пресен джинджифил, нар.
Източник: sundaybakeclub.com