Вкусен и интересен начин да оползотворите последния козунак у дома. Лимоновият вкус на крема придава чудесна свежест на сладкиша.
Необходими продукти:
1/2 по-стар козунак
125 гр масло
сокът от 1/2 лимон
1 ч.л. канела
за крема:
3 яйца
5 с.л. захар
200 мл сладкарска сметана
100 мл прясно мляко
кората от 1 лимон
2 ванилии
шепа стафиди
4-5 сушени кайсии
Начин на приготвяне:
Нарежете козунакът на филии и ги подредете плътно на дъното на форма за печене. Разтопете цялото масло и напоете козуначените филийки с помощта на лъжичка. Полейте със сока от лимон и поръсете с канела. Разхвърляйте стафидите и нарязаните на парченца сушени кайсии.
Загрейте фурната на 180 градуса.
В купа разбийте яйцата, заедно със захарта. Добавете лимоновата кора и сметаната. Накрая налейте прясното мляко и овкусете с ванилия. Залейте козунака с крема.
Сложете формата за печене в тава с по-голям диаметър. Прехвърлете я във фурната и внимателно налейте студена вода в тавата. Печете на водна баня 40 минути.
Поднесете пудинга топъл.
Източник: vkusnoteka.bg