В Родопите катък се прави от последното мляко, което дават овцете наесен. Към него се добавя натрошено овче сирене и след като престои 20 дни в специални стомни се получава катък. Осъвремененият вариант превръща катъка в много популярна и традиционна разядка за България, с цедено кисело мляко, сирене, печени, червени чушки и орехи. Опитайте я като мезе за ракия, много е вкусна!
Необходими продукти:
250 г цедено кисело мляко
100 г сирене
2 печени червени чушки (не от буркан)
30 г. печени орехи
4 с.л. олио
2 скилидки чесън
черен пипер
сол
По желание червен пипер за поръсване и нарязан на ситно магданоз
Начин на приготвяне:
Изпечете и обелете чушките. Смесете в купа натрошеното сирене и цеденото мляко и разбъркайте.
Добавете, нарязаните на ситно, печени, червени чушки, накълцаните на ситно орехи, олиото, стиснете чесъна и подправете с черен пипер и сол. Разбъркайте добре и поднесете, поръсена с червен пипер и нарязан на ситно магданоз и препечени филии.
Източник: vkusnoteka.bg