Ябълките са един от най-обичаните плодове през есента. Днес ще ви представим вкусен десерт с тях.
Необходими продукти:
15 средно големи ябълки
250 гр палмова захар
2 ч.л. канела
2 ч.л. индийско орехче
1 ч.ч. овесено брашно
1/2 ч.ч. брашно от лимец
1 ч.ч. оризово брашно
2-3 с.л. конопено брашно
1 пакетче бакпулвер
щипка сол
2 с.л. краве масло или кокосово масло
100 мл разтопено краве масло, кокосово масло или друга растителна мазнина.
шепа кедрови ядки или орехи
Начин на приготвяне:
Обелете първо 10 ябълки. Разполовете ги и вниматело изчистете семките и дръжките, така че да се запазят цели половини. Нарежете ги на полумесеци. Остатъците от крайчетата събирайте в отеделна купа.
Разтопете 2 с.л. масло в тава с диаметър от около 25 см и поръсете обилно със захар - около 4-5 с.л.
Остатъците ябълка, без кори, семки и дръжки, с малко вода сложете в блендер или купа с пасатор. Необходимо ви е около една чаена чаша и половина ябълково пюре. Ако остатъците не са достатъчни, обелете още някоя ябълка. Смесете пюрето с останалата захар.
В купа смесете брашната с подправките, солта и бакпулвера. Отгоре изсипете ябълковото пюре и разтопеното масло. Разбъркайте с дървена лъжица до получаването на гъста, но не много лепкава смес. Ако е много рядка, сложете още малко брашно – без значение какво.
Разпределете върху ябълките.
Печете около час на 160 градуса. С клечка за зъби проверете дали е готов. Боцнете сладкиша - ако по клечката не остава нищо, може да го извадите.
Оставете да поизстине за около 15 минути. Прокарайте внимателно тънък нож покрай стените на тавата и след това обърнете в чиния за сервиране.
Запечете кедровите ядки на тиган. Сладкишът може да бъде сервиран топъл или студен. Поръсете с кедрови ядки и добавете топка сладолед или заквасена сметана.
Източник: sundaybakeclub.com