През лятото един от най-любимите десерти на малки и големи е сладоледът. Ако сте почитатели на студеното сладко изкушение, най-вероятно сте опитвали и джелато. И макар че най-вероятно мислите, че те са еднакви, има малка разлика между тях.
Сладолед
В някои държави има установени правила за приготвянето на сладолед. В САЩ например той трябва да съдържа поне 10% млечна мазнина, да бъде бъркан по време на замразяване и (изненадващо) да бъде сладък. Дори в по-нетрадиционните сладоледи трябва да има съдържание на захар.
Джелато
Това означава "сладолед" на италиански. Но макар че има подобна текстура като традиционния сладолед, е по-плътен. Това е така, защото съдържа по-малко млечна мазнина и се образува по-малко въздух, когато се бърка при замразяване. Освен това джелатото трябва да се сервира леко размразено.