В един от най-светлите дни в годината, традицията повелява на празничната трапеза да има само постни ястия и те да са нечетен брой. Ето какво може да сложите на масата за Бъдни вечер:
Постна питка с паричка
Хлябът трябва да присъства на всяка трапеза. Питката се приготвя от ръцете на домакинята, която поставя в нея и една паричка. На който се падне паричката, ще има много късметлийска година.
Вижте как да си приготвите постна питка за Бъди вечер!
Постни сарми
Със зелеви или лозови листа - вие избирате. А може да приготвите и от двата вида. Това ястие е традиционно и присъства на почти всяка празнична трапеза на 24 декември.
Напълнете ги с ориз, зеленчуци, гъби, а ако искате да пробвате нещо различно, може да замените ориза с киноа.
Ошав
Ошавът се приготвя от сушени плодове, мед, захар и вода. Прави се много лесно и бързо.
Боб чорба
Емблематично ястие за Бъдни вечер. Можете да приготвите боба по начин, по който ви допада най-много. Най-важно е да е постен. Ето една идея как да го приготвите.
Чушки с боб
В някои краища на страната на трапезата се слагат и чушки с боб. Домакините използват най-често сушени червени чушки, които се накисват за кратко в гореща вода и след това се пълнят с боб.
Тиквеник
Разбира се, не можем без десет. Идеален вариант е тиквеник с мед и орехи или друг постен сладкиш.
Научете тук една вкусна рецепта за тиквеник.
Чесън и орехи
Поверието гласи, че за да е спорна и късметлийска годината, на трапезата трябва да присъстват орехи и чесън.