В навечерието сме на един от най-светлите празници- Бъдни вечер. Ще ви представим някои от най-известните традиции и обичаи за празника.
Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде богата и изобилна, а ястията нечетен брой и постни. Те трябва да са минимум 7 и максимум 13.
Трапезата включва: варено жито, варен фасул, сарми, ориз, ошав. С предпазваща функция се поставят на масата чесън, орехи, мед и лук. За плодородие се слагат запазените от лятото плодове и зеленчуци, вино и ракия.
Вечерята трябва да започне рано, за да узреят по-рано житата.
По време на вечеря не е желателно да се става, за да се измътят повече пиленца.
Според народното схващане прекадените храни, трапеза и предметите около нея придобиват особена магическа сила. Прекадяването се осмисля като обредно действие за предпазване и прогонване на злите нечисти сили от дома и домашните.
На трапезата се остава дълго, за да е сигурно, че изпращаните магически послания ще се сбъднат. Ако някой трябва да стане по-рано, добре е да ходи приведен, като отрупано с плод дърво. Накрая всички стават заедно, за да узреят житата по едно и също време. Колкото по-рано се седне на трапезата, толкова по-рано ще има урожай.
Бъдникът гори цяла нощ в огнището и огънят се пази да не угасне. На сутринта се гледа дали въглените са изгорели. Колкото повече пепел има, толкова по-голямо ще е плодородието. Ако въгленът е почернял, предсказанието не е добро. Ако пепелта от бъдника на сутринта е много, берекет ще да има.