Ябълките са сред най-любимите ни плодове, затова днес ще ви покажем един много красив и лесен десерт.
Необходими продукти за около 11 розички:
1 лист бутер тесто (около 250 гр)
3 средни ябълки (сорт по избор)
5 супени лъжици бяла или кафява захар
1 супена лъжица ванилова захар (или 1 ч.л. екстракт от ванилия)
2 ч.л. канела
1 лимон (сок и кора)
2 супени лъжици сладко от ябълки (може да го замените и с разтопен мед)
Начин на приготвяне:
Нарежете ябълките на много тънки филийки, след което ги сложете в тенджерка и ги залейте с вода. Прибавете 2 супени лъжици захар и сока от един лимон.
Оставете да заври (най-много две минути), за да омекнат ябълките. Изцедете ги и ги сложете върху хартиена кърпа, за да се попие всичката вода.
Смесете 3 супени лъжици захар с канелата, ваниловата захар и лимоновата кора.
Поставете бутер тестото върху хартия за печене. Поръсете с захарната смес и нарежете на дълги лентички с ширина 1,5 см.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Наредете ябълките върху тестото, както е показано на снимката, и навийте.
Поставете розичките върху хартия за печене или във формички за мъфини.
Печете в продължение на 25-30 минути, докато станат златисто-кафяви.
Докато са все още топли, ги намажете с леко затоплено сладко от ябълки/мед, тъй като това ще им придаде хубав блясък и ще предотврати изсъхването на ябълките.
Да ви е сладко :)