Коледните празници са пълни с еуфория, семейна топлина и много радостни моменти. Улисани в пазаруване, украси и други приготовления, невинаги обръщаме достатъчно внимание на десертите, които можем да приготвим, а те определено не са за пренебрегване.
Ако не ви бива в правенето на сложни кексове, рула или пък нямате време, ето няколко доста по-лесни, но интересни предложения за коледни десерти, които със сигурност вашето семейство и гости ще харесат.
Всичко, от което се нуждаете, са необходимите продукти и малко креативност.
Торта "Снежинка"
За нея ще ви трябват 10 палачинки, бита, сметана, течен, шоколад, пудра захар и малко шишенце синя сладкарска боя.
Размесете добре битата сметана и течния шоколад. Наредете палачинките една върху друга като между тях сложите дебел слой от получения крем. С остатъка от битата сметана покрийте равномерно цялата торта и я нанесете равномерно с помощта на шпатула. Поръсете с пудра захар и със сладкарската синя боя нарисувайте голяма снежинка.
Гигантска курабийка
Ако не разполагате с време за да омесите тестото сами, купете от някой сладкарски магазин готова смес за ванилови или шоколадови курабийки. Когато я смесите с вода или мляко, оформете тесто и го разточете добре.
След което вземете малък нож или ножица и внимателно го изрежете с форма на елха, коледно чорапче или нещо друго по ваш избор. После направете същото с цветен захарен фондан така, че формата и големината на двете форми да съвпадат. Сложете курабийката да се пече и щом стане готова, залепете фондана за нея и декорирайте с цветни малки бонбони или пръчици.
Бонбони подаръци
За тях ще ви трябват парченца млечен шоколад с пълнеж, захарен фондан и златист конец. По желание може да използвате парченца от различни видове шоколад.
Вземете едно парченце и го увийте в къс захарен фондан така, че да придобие форма на кутийка. Фонданът може да е във всякакви цветове. Направете същото с всички парченца шоколад. После увийте около тях златистия конец и го завържете както се завързва подарък.
Поднесете приготвените бонбони в стъклена купа или на поднос.
Автор: Линда Николова