Един по-различен вариант на любимия ни хумус.
Необходими продукти:
1 консерва (от 400 гр) сварен нахут
200 гр сварена тиква (чисто тегло без корите)
6 с.л. зехтин
60 гр сусамов тахан (около 3 с.л. с връх)
1-2 скилидки чесън
сокът на половин лимон
сол на вкус
1/2 равна ч.л. кимион
1/2 равна ч.л. червен пипер
за поръсване отгоре: 1 с.л. зехтин, червен пипер
Начин на приготвяне:
Изсипете съдържанието на консервата нахут в цедка (гевгир), изплакнете го под течаща вода и го отцедете много добре.
Сложете нахута в блендер, прибавете сварената тиква, както и всички останали продукти и пасирайте до еднородна смес. Ако консистенцията е прекалено гъста, може да прибавите 1-2 с.л. студена вода и да пасирате отново за кратко.
Изсипете така приготвеният хумус в чиния за сервиране, полейте върху него 1 с.л. зехтин и посипете с 1-2 щипки червен пипер.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com