Една интересна разновидност на класическия вариант с нахут.
Необходими продукти:
120 гр сварен нахут (може да използвате и от консерва)
120 гр сварена сладка царевица от консерва
6 с.л. зехтин
65 гр сусамов тахан
1 скилидка чесън
лимонов сок от 1/2 лимон
сол и черен пипер на вкус,
1/2 равна ч.л. кимион
за поръсване отгоре: 1 с.л. зехтин, червен пипер
Начин на приготвяне:
Нахутът, който ще използвате може и да е от консерва, а може и да си го сварите сами. Ако ще го варите вие, трябва да го накиснете от предната вечер във вода, която се изхвърля, после да го сварите и когато е готов и сварен, да го отцедите добре от водата. По-лесен и бърз вариант е да използвате сварен нахут от консерва. Трябва да изсипете съдържанието на консервата в цедка (гевгир), да го изплакнете под течаща вода и да го отцедите много добре.
Сложете нахута в блендер, прибавете изплакнатата и много добре отцедена царевица, както и всички останали продукти и пасирайте до еднородна смес.
Прибавете около 20 мл студена вода и пасирайте отново за кратко.
Получената смес изсипете в чиния за сервиране и загладете повърхността. Посипете с няколко щипки червен пипер и 1 с.л. зехтин.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg