Сезонът на туршията е тук. Безспорно е, че едно от любимите ястия в народната ни кухня пред зимата е именно туршията. По нашите ширини през студените сезони не виреят естествено краставици и домати – ето тава е причината те да не са особено вкусни през зимата и точно тук на помощ идва зимнината. Туршията обаче не само че е много вкусна и лека, а и е полезна за храносмилането. Според някои проучвания помага дори и за повишаване на имунитета, благодарение на пробиотиците, които съдържа. Приготвянето ѝ обаче е времеемко, а съхраняването ѝ изисква доста място, с което не всички разполагат. Затова днешната рецепта е за всички, на които им се хапва вкусна туршия с минимални усилия. За нея не са ви нужни никакви буркани, защото е готова за консумация почти веднага.
Вижте още: Къпана туршия от тефтера на баба
Рецепта за бърза тършия
Продукти:
- 1 килограм карфиол
- 5 килограма зеле
- 1 килограм моркови
- 1 килограм чушки (зелени)
- 1 връзка целина
- 1 глава чесън
За мариноване:
- 600 милилитра оцет
- 1 литър вода
- 500 грама захар
- 150/200 грама сол
- 3 зрънца бахар
- 15-20 зрънца черен пипер
- 2 дафинови листа
- 400 милилитра олио
Приготвяне:
Почистете и нарежете зеленчуците, а след това смесете всички съставки за марината в тенджера и оставете сместа да заври. След като сместа заври, свалете я от котлона. Поставете вече нарязаните зеленчуци в голям съд и ги залейте с готовата марина. Тук е важно да оставите туршията да престои на студено място за 24 часа, като от време на време разбърквате. На другия ден туршията вече е готова за консумация, а най-хубавото е, че не са ви нужни никакви буркани.