Рибата е изключително полезна за организма (прочетете защо тук) ни и трябва да присъства поне веднъж седмично в менюто ни.
Необходими продукти за 4-6 порции:
около 600 грама филе от сьомга
филета пъстърва (според броя на порциите)
сока на 2 лимона
1 връзка магданоз
1 вр.копър
счукани лешници (около 30-40 грама)
черен пипер и сол на вкус
галета
1-2 скилидки чесън
За сос "Перно" - 1 малка глава лук, 20-30 грама масло, около 200 мл готварска сметана, 1 с.л. ситно нарязан копър, 1 ч.л. брашно, 3-4 с.л. перно (или може да го заместите с узо).
Начин на приготвяне:
Филето от сьомга се нарязва на хапки, намазва се с малко зехтин и се наръсва със сол, лимонов сок и малко черен пипер (ако вкусът на черния пипер ви е остър в комбинация с риба, може да го замените с бял пипер).
Филетата пъстърва се посоляват, намазват със зехтин и наръсват с лимонов сок.
Магданозът, копърът и скилидките чесън се наситняват и се сотират за 2-3 минути в около 2 с.л. зехтин, прибавят се счуканите на ситно около 30-40 грама лешници и 1-2 с.л. галета. Целта е да се образува нещо като гъста ронлива паста (при необходимост може да се добави мъничко зехтин или галета до постигане на желаната консистенция).
С тази смес се мажат филетата от пъстърва, завиват се на рулце и се забождат с клечка за зъби.
Сьомгата и рулцата се пекат на грил тиган от всички страни до желана готовност.
Сос "Перно" се приготвя, като лукът се нарязва на ситно, сотира се в маслото, прибавя се перното и готварската сметана, оставя се да покъкри около 5 минути. После се прибавя ситно нарязаният копър и 1 ч.л. брашно при непрекъснато бъркане. Трябва да поври още няколко минути, целта е да се сгъсти до кремообразна консистенция. При необходимост, може да се добави още малко брашно.
Рибата се сервира се върху канапе от картофи "Соте" или канапе от ориз и се залива със сос.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com