Ползи от редовната консумация на риба


Ползи от редовната консумация на риба
Снимка: Thinkstock/Guliver

Рибата е богата на протеини, съдържа ниско количество мазнини и има редица ползи за здравето.

Рибата е източник на протеини и омега-3 мастни киселини, така наречените "добри" мазнини. Тъй като човешкото тяло не може да направи значителни количества от тези основни хранителни вещества, консумирането на риба е важно за набавянето им. Все повече доказателства сочат, че омега-3 мастните киселини имат редица ползи за здравето, споделя foodpanda.

Омега-3 мастните киселини поддържат здравето на сърдечносъдовата система, като играят важна роля в регулирането на кръвоносните съдове. Те са важни и за неврологичното развитие; намаляват тъканното възпаление; облекчават симптомите на ревматоиден артрит; играят полезна роля при сърдечна аритмия (неравномерен пулс); намаляват депресията.

Други предимства на редовната консумация на рибата са:

Астма - децата, които ядат риба, е по-малко вероятно да развият астма.

Мозък и зрение - риба, богата на омега-3 мастни киселини, може да допринесе за здравето на мозъчната тъкан и на ретината (светлочувствителна тъкан лигавицата на вътрешната повърхност на окото).

Рак - омега-3 мастните киселини в рибата могат да намалят риска от много видове рак, от 30 до 50 процента, по-специално на устната кухина, хранопровода, дебелото черво, на гърдата, яйчниците и простатата.

Сърдечно-съдовите заболявания – хора, които ядат риба всяка седмица, намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт. Рибата намалява образуването на кръвни съсиреци и възпаление, подобрява еластичността на кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане, намалява мазнините в кръвта и повишава "добрия" холестерол.

Деменция - възрастните хора, които ядат риба или морски дарове най-малко веднъж седмично, може да имат по-нисък риск от развитие на деменция, включително и болестта на Алцхаймер.

Депресия - хора, които редовно се хранят с риба, имат по-ниска честота на депресия (депресия е свързана с ниски нива на омега-3 мастни киселини в мозъка).

Диабет - рибата може да помогне на хората с диабет да управляват нивата на кръвната си захар.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама