Главният готвач от Великобритания шеф Маркус Уоринг посочи основните грешки при приготвянето на картофено пюре, пише Birmingham Live.
Експертът определи като най-честа и масова грешка нарязването на картофите на филийки с различни размери. Той предупреди, че еднаквият размер на филийките е от решаващо значение, в противен случай съществува риск от смилането на по-тънките парчета. Това, както посочи готвачът, ще направи ястието воднисто и безвкусно.
Друга често срещана грешка е варенето на картофите на твърде висока температура, отбеляза Уоринг. Според него нарязаните картофи трябва да се варят в подсолена вода на слаб огън. Ако не спазвате тази препоръка, картофите ще се сварят неравномерно - преварени отвън преди да са готови в "средата", което ще се отрази негативно на консистенцията на ястието.
Както съветва главният готвач, след края на готвенето трябва да излеете водата от тенджерата и да оставите картофите да "почиват" за около пет минути.
Той добави, че можете да добавите масло, сирене или билки на вкус, но го направете преди пюрето да загуби температурата си.