Една вкусна рецепта, с която да зарадвате себе си и близките си.
Необходими продукти:
за тестото:
125 г меко масло
1 яйце
1/2 ч.л. сол
200-250 г брашно
шепа сух босилек
ако е необходимо - 1 с.л. хладка вода
за плънката:
1 патладжан
1 тиквичка
7-8 чери доматчета червени и жълти
100 г сирене Гауда
100 мл готварска сметана
1 яйце
зехтин
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Сложете в купа брашното. Нарежете на малки парченца мекото масло и започнете да претривате с ръка. Чукнете яйцето, сложете солта, сухия босилек и започнете да месите тестото, докато стане хомогенно. Ако е необходимо добавете супена лъжица хладка вода. Увийте тестото в прозрачно фолио и го охладете за половин час.
През това време подгответе зеленчуците за галета. Измийте тиквичките добре с четка. Не ги белете. Патладжаните обелете на раета.
Нарежете патладжаните и тиквичките на кръгчета с дебелина 0,5 мм. Нарежете чери доматите на филийки.
Загрейте голям тиган с капка зехтин и я разнесете равномерно. Изпечете тиквичките и патладжаните на тигана, за няколко минути, от двете страни. След като загрее тигана става много бързо. При всяка нова партида зеленчуци капвайте отново по капка зехтин в тигана.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Извадете охладеното тесто от хладилника. Поставете го върху хартия за печене с размера на тавата и го разточете на кръг с приблизителна дебелина 0,3 мм. Не се старайте да е равен кръг, търсим по груба, селска визия. Прехвърлете листа, заедно с тестото върху тавата за печене. Подредете в средата тиквичките, патладжаните и чери доматите, като се стараете да ги редувате ветрилообразно. Оставете отстрани свободно място, около 3-4 см. Поръсете със сол и капнете малко зехтин. Завийте внимателно свободните краища към центъра и леко ги прищипете.
В купа разбийте едно яйце. Топнете четка в него и внимателно намажете външната част на ръбовете на галета. Така при печене ще придобият златист загар. Добавете сметаната при яйцето и разбийте с бъркалка. Настържете 100 г сирене Гауда, поръсете със сол и черен пипер и залейте галета с тази смес, като се стараете да разпределите сиренето равномерно. Внимавайте да не излезете от завития борд.
Изпечете галета до готовност, докато заливката стегне и придобие златист загар.
Поднесете топъл, разрязан на парчета.
Източник: vkusnoteka.bg