В сезона на тиквичките - много вкусно и леко ястие.
Необходими продукти:
2 глави стар лук
2 пресни тиквички
6 яйца
500 г сирене Рикота
черен пипер
сол
1 скилидка чесън
100 мл. зехтин
1/4 ч.л. захар
шепа пресен босилек
шепа пресен риган
100 г кашкавал
Начин на приготвяне:
Обелете лука, измийте и го разрежете на две половини. Всяка половина нарежете на полумесеци. В тенджера задушете лука с приблизително 30 мл. зехтин и вода, до омекване. Добавете сол, черен пипер и 1/4 ч.л. захар и гответе до покафеняване, докато течността се изпари. Отстранете от огъня.
Измийте тиквичките внимателно и без да ги белите ги нарежете на тънки кръгчета. Капнете малко зехтин в силно загрят тиган и гриловайте на порции всички тиквички.
Загрейте фурната на 200 градуса.
В купа разбийте с миксер яйцата. Добавете сиренето Рикота, сол, черен пипер и стиснете скилидка чесън. Накрая нарежете на ситно пресен босилек и риган. Разбийте добре.
Вземете форма за печене. Подредете на дъното тиквичките. Отгоре разпределете сотирания лук и залейте със яйчената смес. Печете фритатата до готовност, докато стегне и добие златист загар. Извадете, настържете отгоре кашкавал и допечете за още 5 минути.
Поднесете топла или студена с гарнитура свежа салата.
Източник: vkusnoteka.bg