Ако обичате сьомга, ви предлагаме една вкусна рецепта с тази полезна риба.
Необходими продукти:
250 гр филе от сьомга
1 ½ с.л. мед
1 ½ с.л. пълнозърнеста горчица
1 с.л. зехтин
Продукти за кускус със салса:
80 гр кускус
100 гр чери домати (може и обикновен домат)
1/2 краставица
1/2 глава червен лук
1 кубче зеленчуков бульон
Сокът на 1/2 лайм
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
В малка купичка или тиган смесете меда и горчицата. Намажете сьомгата от всички страни с изключение на кожата/люспите.
Запържете зехтина в тиган. Поставете филетата сьомга в тигана (с люспестата част надолу) и запържете за 3-4 минути. Повторете процедурата като запържите рибата от всички страни. Цялата процедура трябва да ви отнеме не повече от 12 минути, тъй като сьомгата е много крехка риба и се приготвя много бързо.
Приготвяне на кускуса и салсата:
Нарежете зеленчуците на ситно. Поставете в купа, овкусете с подправките и сокът от лайма, разбъркайте и оставете настрана.
Сварете кускуса според указанията на опаковката: поставете го в тенджера, сложете кубчето бульон и добавете 120-150 мл. вряща вода. Похлупете с капак и оставете настрана за 5 минути.
Когато кускусът е готов, го смесете със салсата и разбъркайте добре.
Сервирайте заедно с меденото филе от сьомга, по желание може да добавите и свежа зелена салата.
Съвет: Кубчето бульон не е задължително за приготвянето на кускус, но установих, че така е много по-вкусен. Така че може да го изпробвате – бульон от зеленчуци, гъби, пилешки или телешки – няма значение, нека е според вашия вкус и предпочитания.
Източник: harryandlexy.com