Начин на приготвяне:
3 л овче прясно мляко
6 с.л. кисело мляко с висок процент масленост 4%
Вижте още: Домашно сладко от портокали, в което ще се влюби цялото семейство
Начин на приготвяне:
Овчето мляко се прецежда през ситна цедка и се сварява в тенджера с незалепващо покритие. Когато заври, се отстранява от котлона. Когато температура на млякото спадне дотолкова, че да не пари пръста ви, гребва се с черпак от прясното мляко и се добавя към подкваса от кисело мляко.
Разбърква се много добре - до получаване на хомогенна смес, която се сипва към прясното мляко и се разбърква добре.
В сухи буркани се сипва готовата смес, която отново се прекарва през цедка, така млякото става гладко и без нито една бучка.
Бурканите се затварят с капачки, слагат се в найлонова торбичка и се завиват в електрическо одеало (или с нещо подходящо, за да се поддържа постоянна температура) за 3 часа и половина.
След това гъстото овче кисело мляко се прибира в хладилника.